Hidegkútra több irányból el lehet jutni, de a legbeváltabb útvonal Mátrakeresztesről indul, a sárga jelzés. Ez a faluból, a Kékesi, majd Körtvélyes utcából indul déli irányban. Mivel úgyis van térképed, könnyű megtalálni.

A jelzés a réteken sokszor nehezen felfedezhető, főként hóban. Ugyanígy, ködben, éjszaka is el lehet véteni. Minden évben elveszik egy-két csoport. Ne a tiéd legyen a következő! Ha már nem látszik a jelzés, inkább fordulj vissza a faluba, nem érdemes kockáztatni és elvárni, hogy az erdészekkel mi találjunk meg órák múlva. Mindez sötétben, ködös időben még inkább igaz.

Még jó időben is érdemes zárt cipőben (inkább túrabakancsban) és esőkabáttal elindulni. Fejlámpát mindenki hozzon, fent is kellhet.

Mivel elég meredek kaptatón kell a házig menni, mindent érdemes a hátizsákba bepakolni, a kezetekbe semmit ne hozzatok. Hálózsákot azonban mindenképp hozzatok vagy legalább ágyneműt, mert bár vannak pokrócok, azok nem mindenki számára felelnek meg.

A házban szelektíven gyűjtjük a szemetet. A komposzton kívül minden mást vigyetek haza.

A fát bekészítjük, de a begyújtás a ti feladatotok. Ez nem megy mindenkinek, van ilyen. Inkább kérjetek segítséget, mint véletlenül szétfűtitek a cserépkályhát.

A házat olyan állapotban hagyjátok, ahogy találtátok.

Igen, sok szabály ez, de az igazi természetjárók számára magától értetődő dolgok. És ti is azok vagytok, ha ide akartok jönni…