A házról

 

A Hidegkúti Turistaház két nagyobb és több kisebb épületből áll. A két nagyobb épület egyike a szállás és fürdő, a másik a konyha és közösségi hely. E két épület áll nyitva a vendégek előtt. A turistaház kulcsos ház jelleggel működik a Mátrában, állandó személyzet nélkül. A Hidegkúti Turistaház házirendjét itt lehet letölteni.

 

Szállásépület

A szállásépületben bakancsos turisták, baráti társaságok, osztálykirándulások, erdei táborok számára optimális emeletes ágyak vannak, összesen 30 férőhellyel. Két külön szoba van 20 és 10 fő részére, melyek belső válaszfallal vannak elválasztva, 10-10 és 4-6 fős felosztásban. Javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával hálózsákot. Évszaktól függően a ház előtti mezőn sátrazni is lehet.

Fürdő és WC

Egy zuhanyozó és egy vízöblítéses WC van külön helyiségekben, mindkettő mellett 1-1 hidegvizes mosdó is található. Meleg víz csak a zuhanyozóban van, amelyet az előtérben álló, fatüzeléses bojlerrel lehet felmelegíteni. Emellett a szállás épülete mögött, a természet lágy ölén álló kinti, hagyományos „pottyantós” WC-ből parádés kilátás nyílik a ház melletti tisztásra. Kérjük vendégeinket, hogy a fenntarthatóság szellemében lehetőleg ezt használják.

 

Konyha és közösségi hely

A Hidegkúti Turistaháznak teljesen felszerelt konyhája van. Főzéshez, sütéshez vagy a mosogatáshoz szükséges meleg víz forralásához a sparhelt (fatüzeléses tűzhely) mellett gázpalackos tűzhelyet is lehet használni. Egyaránt rendelkezésre állnak az ételek, italok elkészítéséhez szükséges konyhai eszközök, valamint evőeszközök. Az étkezőben egyszerre nagyjából 25-30 fő fér el kényelmesen. Eszközök listája

Világítás (áram)

A Hidegkúti Turistaház konyha és szállásépületében zárt rendszerű, napelemmel működtetett, kapcsolható világításrendszert építettünk ki. A tetőn elhelyezett napelemek feltöltik a kifejezetten erre a célra kialakított akkumulátorokat, amelyek éjszaka is biztosítják a hangulatos háttérvilágítást. Egyéb elektromos eszközöket vendégeink által hozott aggregátorról lehet üzemeltetni. A konyhában lehet még mécseseket, gyertyákat is gyújtani. Kérjük, hogy a világítási eszközöket a házirendnek megfelelően használják.


Fűtés

A Hidegkúti Turistaházban fával fűtünk. A lakószobákban két vas- és egy cserépkályha, a konyha épületben egy vaskályha és egy sparhelt található. A teljesen kihűlt kályháknak évszaktól függően nagyjából 2-4 órára van szükségük ahhoz, hogy felmelegítsék a helyiségeket, épületeket (a cserépkályhának kb. fél nap), ezért a fűtési szezonban érdemes az érkezést ennek megfelelően időzíteni. Mire egy kosár száraz tűzifa a kályha mellé kerül, nagyon sok munkánk van mögötte. A kidőlt fák felvágása láncfűrésszel, a méteres farönkök összehordása a házhoz, majd a felvágásuk láncfűrésszel, s végül felaprításuk fejszével is a mi feladatunk. Ezután a fa egy évet szárad a fatárolóban, hogy megfelelő fűtőértéke legyen. Kulcsos házunk jellemzője, hogy nem mindig tudunk a vendégeinkkel együtt tölteni minden napot. Ezért megkérjük vendégeinket, hogy távollétünkben is takarékoskodjanak a tűzifával! Az optimális hőmérséklet elérése után több fát a tűztérbe helyezni fölösleges, és akár veszélyes is lehet. Kérjük, hogy a figyelmesen olvassák át házirend kályhákra és a tűzifára vonatkozó részeit.

 

Víz

A Hideg-hegy tövében eredő Hidegkút forrás vize majdnem ásványvíz tisztaságú. Ezt a földből feltörő forrásvizet vezettük be a Hidegkúti Turistaházba is. Vendégeink tiszta, friss, hűvös iható, vízből vehetnek akár inni, főzni szeretnének, akár fürdéshez készülődnek.

 

Nyári konyha, kemence, tűzrakó helyek

A nyári konyhában épült bográcstartós és grillrácsos tűzhelyen bármilyen ételt el lehet készíteni. A ház mögötti kenyérsütő kemencében osztálykirándulások vagy erdei táborok vállalkozó szellemű résztvevői a friss kenyeret és az ebéd, vacsora utáni süteményeket süthetik meg. Két tűzrakó hely is van a mezőn, melyeket vendégeink szabadon használhatnak. A tűzrakáshoz, tábortűzhöz szükséges fát az erdőből lehet összegyűjteni. Igény esetén bográcsot és állványt tudunk adni.

 

Bevásárlás

A Hidegkúti Turistaház bent van az erdőben, így a bevásárlást érdemes előre átgondolni, megtervezni különösen nagyobb csoportok, osztálykirándulások, erdei táborok esetében. Kulcsos házként nem rendelkezünk állandó alapanyagkészlettel. Nagyobb élelmiszerüzlet legközelebb Pásztó városban van. A szükséges alapanyagokat érkezés előtt itt meg lehet vásárolni. Sziklamászás, túrázás után érdemes kipróbálni az Óvár Vendéglő konyháját, de előtte tájékozódjunk a nyitva tartásról.


Hulladékkezelés

Szeretnénk, ha a Hidegkúti Turistaház hulladékkezelésében vendégeink is aktívan részt vennének. Kérjük, hogy az összegyűjt hulladékot a következőképpen kezeljék. Az ételmaradékokat és szerves hulladékokat a konyha épülete mögött, a kifejezetten erre a célra kialakított tárolóban („komposztáló”) helyezhetik el. Az éghető hulladékot egy helyre gyűjtve, tűzgyújtáskor el lehet égetni. Amennyiben a csapat nem tervez tábortüzet rakni, s a tűzhelyekbe sem kell begyújtani, akkor kérjük, hogy az éghető hulladékot a többivel együtt, az alábbiak szerint kezeljék.
Minden más hulladékot (különösen a veszélyes hulladékot – pl. pelenka, az üveget – pl. boros és befőttes üvegek, dobozos italok dobozát – pl. sörös dobozok, műanyag hulladékot) kérjük, hogy vendégeink vigyék el magukkal. Mátrakeresztes faluban, a sárga jelzés kiinduló pontjánál áll egy szemetes, melyet kifejezetten a Hidegkúti Turistaház vendégei részére tartunk fent, ahogy ezt a mellette álló tábla is jelzi. Kérjük, hogy a turistaházból ebbe a szemetesbe hozzák le magukkal az összegyűjtött, s az esetleg útközben talált, korábban elhullott szemetet. A Mátra csodaszép környezete, és az erdő állatai is hálásak lesznek Önöknek a gondosságukért, nem is beszélve rólunk, üzemeltetőkről.