Rólunk

Az üzemeltető csapat

balról: Szabó László Márton (Laci), Vorindán Anna (Anna), Nyikos András (Nyiki)
idegen légiósok: Szabó Gergely (Geri), Bróz Béla (Bécó)

A mi történetünk

 

Az egész kb. 100 éve kezdődött. Legalább is a falusiak elbeszélései eddig nyúlnak vissza. Hosszú utazása során a hely volt már erdészeti uradalom, tanya, erdészház, s most épp turistaház. A neve: Hidegkúti Turistaház. Mi 2011-ben vettük át az előző üzemeltetőtől, aki szintén hegyi menedékházként működtette. Valójában nem az épület fogott meg minket, hanem a hely: egy kicsit távol a civilizációtól, ahol nem látszanak a város fényei; hatalmas tisztás, amit körül ölelnek az erdő óriási fái és a Nagy Hideg hegy; itt sosem fúj a szél, mindig hallani a madarakat, béke és nyugalom van.

A Hidegkúti Turistaházat fenntartó baráti társaság igazi ereje a közösségben van. Mindannyian dolgozunk, s a házat hobbiból, a szabadidőnkben tartjuk fent, a szállásdíjból befolyó bevételeket pedig visszaforgatjuk állagmegóvásra, fejlesztésekre. A közös alapértékek és az olykor csípős humorunk tart össze bennünket. Együtt próbáljuk fenntartható és szellemiségében folyamatosan megújuló módon üzemeltetni a turistaházat. A nomád, erdei környezet, a természet közelsége segít abban, hogy kiszakadjunk a szürke hétköznapokból és az igazán fontos dolgokat is észrevegyük. Ebből szeretnénk minden hozzánk elzarándokoló ismerősnek és ismeretlennek egy kis ízelítőt adni.

Közösen érdeklődünk a természetjárás, a mászó-sportok (szikla- és hegymászás, boulder stb.) és még sok aktív tevékenység iránt. Szeretnénk, ha a Hidegkúti Turistaház a hasonló érdeklődésűek törzshelyévé válna. Gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek egyaránt meg szeretnénk mutatni valamit ennek az életmódnak az ízéből, a közösségi élet összetartó erejéből, abból a kincsből, amire mi is itt találtunk rá.